A nemesfa felső réteg két réteg fenyőfa hordozóréteggel nagyfokú stabilitást jelent úsztatott lerakás esetén is.
A kétrétegű parketta felépítése: felső réteg nemesfa, alsó hordozóréteg fenyőfa. Lerakása: aljzathoz ragasztással.
A Weitzer parketta kiváló lehetőségeket kínál parketta, szegélyléc és lépcsőmegoldások tekintetében is. Harmonikus egység megteremtése 100%-ban szín azonos anyagból.
Modern vagy hagyományos típusú szegélylécek. Alátétek vagy ragasztó használata normál vagy padlófűtéses helyiségekbe.

HASZNOS INFORMÁCIÓK

Padlófűtés

A padlófűtéssel egybeépített aljzatra történő parkettázásnál a hagyományos faburkolatok lerakásának követelményein túl további előírásokat is be kell tartani. Mind a burkolóanyagokkal, mint az alkalmazott fektetési technológiával szembeni követelmények eltérnek a megszokottaktól.

Faburkolatú padlófűtéses felület tervezésének előírásai

a) A tervezésnél figyelembe kell venni, hogy a parketta alapvetően hőszigetelő. Ezért 15 mm-nél vastagabb és rossz hővezető-képességű lágylombosok és fenyők alkalmazását kerülni kell.

b) A beton és a parketta közé szigetelőfilc - mely a hagyományosan lerakott parkettáknál követelmény - nem kerülhet.

c) A felhasznált valamennyi segédanyagnál a vivőági hőmérsékleten hőállónak, öregedésre érzéketlennek kell lenniük.

d) A fűtőcsövek közti távolság ne haladja meg a 150 mm-t, mert ez által a parketta felületi hőmérsékletének eloszlása kedvezőbb lesz.

e) Fűtőcsöveket teljes felületre le kell rakni, még ha ezt a hőigény nem is indokolja.

f) Mivel korlátozott a padlófelület hőleadása, a helyiséget akár pótlólagosan is hőszigetelni kell. Hőszigetelés értékeinek el kell érni az újonnan épült épületek hővédelmének minimális követelményeit.

g) A fűtést úgy kell tervezni, hogy a vivőági vízhőmérséklet ne lépje túl még a leghidegebb napokban sem az 50 °C -t.

h) A parketta felületi hőmérséklete (talphőmérséklet) sohasem lépheti túl a 28 °C -t, mint hőfiziológiai korlátot.

i) Az esztrich minimális vastagsága a fűtőcsövek felett nem lehet kevesebb 45 mm-nél. Ajánlott a 60 mm.


2.2. Kivitelezési előírások

a) A lerakott parketta nedvességtartalma nem haladhatja meg a 7-8%-ot , mert különben rések keletkezésével kell számolni.

b) A legtöbb probléma a nem kellően kiszárított esztrichre történő parkettázás miatt következett be. Az esztrich nedvességtartalma irodalmi adatok szerint nem haladhatja meg a 1,8 %-ot.

c) A felfűtést az esztrich bedolgozását követő betonkötés befejeződése után szabad megkezdeni. A felfűtést legalább 50 °C -on illetve a tervező által megengedett max. értéken kell végezni. A fűtés bekapcsolása után a víz hőmérséklete naponta 5 °C -al emelhető.

d) A leragasztás egyértelműen csökkenti a betonesztrichen és a parkettán kialakuló hőhídat. Leragasztás esetén poliuretán ragasztót kell használni. A leragasztást követően a ragasztó használati utasításában leírt pihentetési időt be kell tartani. A hőhíd kicsi, ezért azt javasoljuk, hogy a kiszárított esztrich rétegre önterülő aljzatkiegyenlítőt kell felhordani. Ennek kiszárítása után teljesen sík és így jó hőátadást biztosító felületet kapunk.

e) A fal és az esztrich ill. a fal és a parketta között és az 50 m2-nél nagyobb helyiségekben középen tágulási hézagot kell hagyni.


2.3. Üzemeltetési előírások

a) A padlófűtéssel egybeépített parkettázott helység relatív páratartalma nem csökkenhet 50 % alá. Száraz levegő kialakulásakor mesterségesen pótolni kell a hiányzó légnedvességet.

b) A felfűtés és a lehűtés mindig fokozatosan menjen végbe, így elkerülhetők az esetleges feszültségek. Az 5 napos fokozatos átmenetet mindig be kell tartani.

c) Az előremenő vízhőmérsékletnél hőhatárolót kell beépíteni, hogy semmiképpen ne lépje túl a megengedett értéket.

d) A takarításnál a bő vizes felmosást kerülni kell, mert ezek a rendszerek érzékenyebbek mindennemű nedvességváltozásra.


Következtetések, javaslatok

A padlófűtés és burkolóanyaga egy egységet képez, külön nem szabad vizsgálni őket. Egyik részen történő változás a másik részre is kihat. Ezt a tervezésnél és a kivitelezésnél is figyelembe kell venni.

A padlófűtés és a fa padlóburkolat összeegyeztethető egymással. Azonban a tervezéskor és a kivitelezéskor figyelembe kell venni, hogy parketta kerül a felületre. A parketta ilyen konstrukcióban történő lerakása szakértelmet igénylő munka, csak e téren jártas szakemberek végezhetik.

A fűtött padlófelület burkolható szalagparkettával. A betonesztrichből kiáramló hő nem teszi tönkre a parkettát. A megfigyeléseink során semmiféle károsodást nem észleltünk az előírások maradéktalan betartása esetén

Nem javasoljuk Bükk, Akác, Juhar és Fenyő fedőrétegű szalagparketták és padlófűtés együttes alkalmazását ezen fafajok magas hőtágulás és zsugorodási tényezői miatt.

Gyorsan és egyszerűen küldheti el nekünk árajánlatkérését. Kollégáink rövidesen felveszik Önnel a kapcsolatot.

ÁRAJÁNLAT KÉRÉSE   -   kollégánk hamarosan felveszi önnel a kapcsolatot

Parketta típusa: Terület
Szegőléc típusa: Hossz
Alátét/ragasztó: CAPTCHA Image
Refresh Image
Név:
E-mail cím:
Egyéb megjegyzés:
Telefonszám: Visszahívást kérek
2014 (c) Weitzer parkett   -   Minden jog fenntartva        |        ÁSZF